3.5 C
Brno
Čtvrtek, 18 dubna, 2024

Jak se vypořádat s otoky obličeje? 

Ranní otoky obličeje mohou mít různé příčiny. Kosmetologové a...

Syndrom dráždivého tračníku jako ženská populační nemoc?

Z celkového počtu populace trpící obtížemi provázející syndrom dráždivého tračníku,...

V Nosenu si můžete koupit oblečení známých osobností, přispějete na dobrou věc

Z nákupů oblečení můžete mít nejen radost pro samotný...

Kojit na veřejnosti lze, pokud máte vhodné oblečení

Matky malých dětí, kojící ženy, ten problém řeší neustále....

Do školy po prázdninách: Jak vašim ratolestem usnadnit návrat do lavic

Prostředí zaváží
Být dobře připravený a umět se soustředit si žádá vhodné prostředí pro učení, relaxaci i hry. Pokud v něm nepřevládá rovnováha, vaše dítě nebude schopno věnovat se jen jedné věci a nechá se rozptylovat.

O prázdninách si společně naplánujte reorganizaci jeho dětského pokoje. Děti milují, když se kolem nich něco děje a takovou aktivitou podniknete něco zajímavého, zábavného a užitečného zároveň.

Dopřejte jim pokoj, ve kterém se snoubí pohodlí a hravost s povinnostmi. Vyhraďte mu koutek, který je dostatečně osvětlený a ve kterém se nachází stůl a pohodlná židle na učení.

Tento „vzdělávací“ koutek by měl být oddělen od „hravé“ části a neměl by být narušován přítomností hraček, ale zase ani úplně strohý, takže zvolte správný kompromis.

Deky a polštáře dětem nabídnou svoji měkkou náruč během odpoledního odpočinku.

Jindy zase dobře poslouží jako tajný úkryt. Nezapomínejte ani na barvy, veselé tvary a hry, které stimulují fantazii dítěte.

Učení i během prázdnin
I když je učení a domácí úkoly to poslední, na co dítě myslí, trvejte na svém a posaďte se společně k úkolům.

Jednou za dva dny společně vyřešte příklady, bavte se o pozitivech jednotlivých předmětů či o vašich zážitcích ze školy.

Všemi těmito aktivitami se vyhnete „šoku“ a stresu, které dítě může zažít při opětovném nástupu do školy a zároveň i nechuti, která z toho může vzejít.

Přehozený biorytmus
Součástí přípravy na školu je také správný spánkový režim. Ten byste měli udržovat dítěti během prázdnin přibližně stejný, jako během školního roku.

Jinak bude mít se vstáváním problémy. Začněte ráno společně, aktivně, případně vycházkou nebo přípravou společnou snídani pro celou rodinu.

Prázdniny jsou skvělou příležitostí k budování vzájemných pevných vztahů.

Nebojte se elektroniky
Starší generace se učily z knih, které držely v ruce, psaly perem na papír a hledaly informace v knihovnách či mezi známými.

Dnes žijeme v době elektronické, internetové. Dnešní mladé generace to berou jako samozřejmost a je pro ně přirozené zakomponovat elektroniku i do studia. Dovolte jim to.

Pokud je to ve vašich možnostech, zajistěte mu kvalitní počítat či notebook, který mu dovolí dělat si úkoly interaktivněji a pro dítě přitažlivější.

Nezapomínejte však na jeho správné sezení. Sezení u počítače má své hranice iv rámci času a také polohy, v jaké sedíme.

Nastavte mu proto správně židli i výšku monitoru, případně zvažte koupi podstavce na notebook.

Správné světlo
Aby mozek správně fungoval, pozornost zůstala co nejlepší a nedocházelo k únavě, je nutné mít správně nastavené světlo na pracovním stole i v celé místnosti.

Sami to jistě dobře znáte. Pracujete-li v přítmí, klesá i vaše produktivita a nejraději byste práci vyměnili za spánek.

Stolní lampa by měla být samozřejmostí na každém pracovním stole, ale ještě ideální je, když jí jas umíte přizpůsobit okolnímu osvětlení či vlastnímu pocitu.

Vyhněte se neonovým lampám a příliš ostrému světlu, které oči unaví. Také dítě by si mělo během učení odpočinout a uvolnit i namáhané oči.

Děti nedokážou posoudit, jestli vidí dobře
Mnozí z nás to zažili na vlastní kůži: marná snaha dohlédnout na tabuli může být frustrující. Pokud se dětem zrak kazí postupně, nemusí vědět, že se něco děje.

„Většina dioptrických chyb je podmíněna geneticky. Proto pokud rodič má, nebo v dětství měl nějakou dioptrickou chybu nebo oční onemocnění, měl by vzít dítě na oční vyšetření co nejdříve,“ říká doktorka Iveta Katuščáková, odbornice z oční kliniky UVEA Mediklinik.

Mezi nejčastější oční problémy dětí patří šilhání, dalekozrakost a krátkozrakost. Odhalit chyby zraku u malých dětí, které ještě neumí číst ani počítat, může být náročné. Základní přehled může rodič získat tak, že děťátku zakryje nejprve jedno a potom druhé oko a požádá mrňouska, aby ukazoval části obrázku. Rovněž lze ověřit základní barvocit.

Jakékoli složitější chyby a zejména jejich rozsah však odhalí jen specialisté. „Nejjednodušší je sledovat a všímat si reakcí dítěte při hře nebo při běžných činnostech. Pokud si dítě dává předměty blízko k očím, natáčí hlavičku nebo přivírá jedno oko, pravděpodobně má nějaký problém se zrakem,“ říká doktorka.

Stejně to platí iv případě, pokud dítě nevydrží při dívání obrázkové knížky nebo kreslení, neorientuje se dobře v prostoru nebo v šeru.