1.3 C
Brno
Pátek, 19 dubna, 2024

Jak se vypořádat s otoky obličeje? 

Ranní otoky obličeje mohou mít různé příčiny. Kosmetologové a...

Syndrom dráždivého tračníku jako ženská populační nemoc?

Z celkového počtu populace trpící obtížemi provázející syndrom dráždivého tračníku,...

V Nosenu si můžete koupit oblečení známých osobností, přispějete na dobrou věc

Z nákupů oblečení můžete mít nejen radost pro samotný...

Kojit na veřejnosti lze, pokud máte vhodné oblečení

Matky malých dětí, kojící ženy, ten problém řeší neustále....

Oblečení na skládkách je horší než plast. Co dělat, když vyhazujete textil

Nahromaděné šatstvo, které už nenosíme, nebo jsme ani nikdy nenosili. Šaty a obleky, které jsme na sobě měli naposledy na svatbě příbuzných, nebo trička s reklamním potiskem, které jsme dostali do daru, a rovnou putovaly do kouta skříně.

Hromadění oblečení znají mnozí z nás. Stejně tak znají potřebu provzdušnit skříně, zbavit se nevyužívaného šatstva.

Jak však sílí povědomí o ekologických důsledcích textilu rozkládajícího se na skládkách, nutí nás to zároveň uvažovat nad tím, co udělat s oblečením, které už ve své skříni nechceme.

Horší než plast
Textil na první pohled nebudí takové obavy jako plasty. Zatímco plastové láhve, obaly a mikrotenové sáčky vnímáme jako odpad, který zaplavuje přírodu a oceány, nenošené oblečení v nás obvykle stejné obavy nevzbuzuje.

„Textil na skládkách je velmi velký problém. Z mého pohledu je dokonce horší než plast, protože jde o kombinaci syntetických a organických vláken, která stále neumíme efektivně oddělit,“ vysvětluje slovenská koordinátorka Fashion Revolution Martina Mareková Kuipers. Jen na Slovensku se přitom ročně vyhodí až 55 tisíc tun oblečení a jiného textilu.

Zatímco v případě recyklace plastů již máme efektivní a cenově přístupné technologie, je recyklace textilu stále náročná, což se následně odráží i na konečné ceně výrobku.

Drtivá většina vyhozeného textilu proto stále končí na skládkách. „Organické části textilu při rozkladu vytvářejí velké množství metanu, který se uvolňuje do ovzduší,“ říká o smutném konci našeho textilního odpadu Mareková Kuipers.

Pokud se tedy nechceme podílet na této situaci, měli bychom se pokoušet o to, aby co nejvíce námi vyloučeného oblečení a textilu dostalo druhou šanci.

Zde jsou tipy, jak na to:

Darujte oblečení v rámci rodiny a blízkých vztahů
Jedná se o jednoduchý a pro mnohé lidi přirozený krok, který vyžaduje jen minimum úsilí. „Velmi doporučuji vyměňovat a posouvat oblečení v rámci rodiny či mezi přáteli. V tomto případě víte, že se jedná o čisté a hodnotné oblečení,“ vysvětluje Mareková Kuipers.

Posouvání oděvů ve svém nejbližším okolí usnadňuje i to, že obvykle znáte vkus a potřeby svých přátel, a tak může být darování oblečení adresné a konkrétně.

Prodávejte a swapujte
Prodávání oblečení je možné prostřednictvím sociálních sítí, komunitních stránek nebo webů zaměřených na mateřství a rodičovství. Vyfotit oblečení, vytvořit inzerát a komunikovat s cizími lidmi je sice o něco náročnější, ale výsledkem může být mírný zisk.

Stále populárnější jsou i swapy oblečení, které fungují na principu vzájemného vyměňování.

Darujte těm, kteří to potřebují
Další možností je darování oblečení do azylových center a charitativním organizacím.

Mareková Kuipers však upozorňuje, že v současnosti jsou azylová centra zaplněna zejména dámským a nepříliš funkčním textilem.

„Vždy je zapotřebí dětské oblečení a nedostatkovým zbožím jsou zejména pánské oděvy,“ vysvětluje.

Pokud opravdu chcete lidem ve složitých situacích pomoci, nedávejte do charit věci, které vám překážejí ve skříni a chcete se jich zbavit, ale dbejte zejména na kvalitu a praktičnost oblečení. Pomohou zejména zimní bundy a kabáty a kvalitní základní kusy oděvů.

Nepotřebné látky, ručníky nebo polštáře mohou posloužit i v útulcích zvířat.

Třídicí kontejnery na šatstvo
Pokud hledáte jednodušší cestu, můžete využít také sběrné kontejnery na šatstvo, které se nacházejí v každém městě. I v tomto případě je třeba si uvědomit, že se nejedná o odpadkový koš.

„V ideálním světě by všechen náš nepotřebný textil skočil v kontejnerech na textil, ze kterých by jej následně ve třídičkách roztřídili a umístili tam, kde je potřeba. Momentálně je však situace natolik problematická, že třídírny mají tolik textilu, že ho nemají kam dávat, a textil je jako komodita bezcenný,“ vysvětluje koordinátorka Fashion Revolution Slovensko.

Do textilních kontejnerů by lidé měli dávat jen hodnotné oblečení, které by si sami oblékli.

Vyrábějte a upcyklujte
„Osobně vždy motivuji lidi k tomu, aby se pokoušeli věci opravovat a předělávat,“ říká Mareková Kuipers, která mimo jiné vede i letní kurzy šití pro děti.

Pokud někdo rád tvoří, je jednoduchá úprava oděvů tím ideálním řešením. „Ze staré košile si jednoduše umíte vyrobit šaty a použít můžete třeba i trička.“